Hustyper

Drömmen om ett hus är stark hos många. Man kanske vill ha ett hus där barnen kan växa upp, man kanske vill ha en liten trädgård att påta i och man kanske vill ha ett hem där man kan dra sig tillbaka till något rum för att få vara ifred en liten stund. Saker som sällan är möjligt om man talar om ett boende i en lägenhet. Frågan är vilket typ av hus man drömmer om egentligen?

Vi tänkte titta lite närmare på några vanliga hustyper och peka på karaktäristiska saker som definierar ett boende i respektive hus. Märk väl dock; det finns hur många olika hustyper som helst och om man ser till varje tillverkare av exempelvis nyckelfärdiga lösningar så har varje enskild sådan extremt många modeller. Vad huset är byggt av, vilken färg, vilka interiöra lösningar, planlösningar, energiåtgång- och åtgärder samt andra extraval kommer vi därför att lämna åt sidan i denna text. Istället fokuserar vi på tre olika hustyper - enplansvilla, en-och-en-halvplansvilla och tvåplansvilla.

Några vanliga husmodeller

enplansvilla

Enplansvilla

Fördelar: Att bo i ett hus med ett enda våningsplan har några fördelar - men även några nackdelar. Den stora fördelen handlar om bekvämlighet. Det spelar ingen roll om du ska städa, tvätta, laga mat eller se till dina barn; allt finns tillgängligt på samma plan och du slipper en massa spring. Ur en säkerhetsaspekt gällande barn är detta naturligtvis fördelaktigt då risken för fallolyckor från exempelvis en trappa försvinner helt.

En fördel rent konstruktionsmässigt handlar om att man slipper mellanbjälklaget och svårigheten i att få detta ångtätt och utan köldbryggor ut mot ytterväggarna. Detta då det saknas ett mellanbjälklag överhuvudtaget i en enplansvilla. Många pekar dessutom på den låga höjden som en fördel som dels underlättar skötseln - exempelvis takskottning - och dels också ger bättre möjligheter till solsken utan en skymmande huskropp.

Nackdelar: Ja, det finns några stycken. Den främsta är rent ekonomisk. En enplansvilla är dyrare att bygga; något som förklaras av att ytan är större - bredare - och kräver en större tomt samt ett större tak och mer isolering. En annan negativ aspekt gäller insyn. Du är inte lika skyddad som i exempelvis en tvåplansvilla; grannar och förbipasserande kan titta in utan ansträngning. Det medför dessutom en ökad risk för inbrott (och ökade kostnader för säkerhetsdörrar- och fönster).

Summa summarum: En enplansvilla är en härlig bostad - men den kräver lite extra. Framförallt så är det viktigt att man planerar den noggrant initialt. Man vill undvika långa korridorer alà hotell och man vill försöka skapa centrala platser snarare än stora, avskilda rum som påminner om flyglar. Ett bra sätt är att börja från köket och placera denna plats där alla normalt samlas centralt. Genom detta upplevs avstånden mellan rummen som mindre och varje område blir lättare att nå.

en och halvplansvilla

En-och-en-halvplansvilla

Fördelar: En en-och-en-halvplansvilla är faktiskt en husmodell som har många fördelar. Inte minst så är den definitivt den billigaste att bygga. Du får en extra våning - perfekt för ungdomar eller som en sovdel för hela familjen - och detta utan att du behöver en lika stor tomt som den ytkrävande enplansvillan. Denna husmodell är populär och det är lätt att förstår varför. Några andra fördelar är att du får bättre utsikt än vid en enplansvilla samt lägre kostnader än en tvåplanare (då virke till exempelvis fasaden sparas in).

Nackdelar: Några måste nämnas. Det är svårt - för att inte säga omöjligt - att isolera bort ljud. Volymen blir ofta hög och lite studsande i denna husmodell. Städning och tvätt blir tuffare då allting måste bäras upp och ner. Trappan upplevs av många som väldigt svårplacerad. Tre tydliga nackdelar.

Summa summarum: Tänk på att husmodellen är billig - men var även medveten om att övervåningen har låg takhöjd och av den anledningen kan upplevas som både klaustrofobisk och svårmöblerad. Ta gärna hjälp med placeringen av trappan och hör dig för hur andra har löst det momentet. Du bör planera så att exempelvis tvättstugan är lättillgänglig och enkel att nå.

tvåplansvilla

Tvåplansvilla

Fördelar: En villa i två plan är det mest yteffektiva huset av de tre vi valt att presentera; varje kvadrat går att använda och fyller en funktion. Takhöjden på det övre planet blir lika högt som på nedre planet och således kan man också som familj fullt ut använda höjden i sin inredning. I och med att en tvåplansvilla är billigare att bygga jämfört med en enplansvilla så väljer många också den lösningen.

Du kan skapa ett hem för alla. Menas med detta; på övre plan kan du välja att ha en massa mindre rum där familjemedlemmarna kan stänga dörrar efter sig och få en chans att vara ifred. På nedre plan väljer många familjer en mer öppen och social planlösning. Dessa två stilar kolliderar inte med varandra utan smälter ihop på ett naturligt sätt. I och med att du får full takhöjd på övervåningen så får du även fullstora fönster. Till skillnad mot en villa i ett-och-ett-halvt plan så blir därför ljusinsläppet bättre.

Nackdelar: Precis som vid en 1.5-plansvilla så blir det ofta svårt att isolera bort ljud. En tvåplansvilla är dyrare att producera då väggytan utvändigt - fasaden - blir större och högre. Taket kostar också mer då man måste tänka mer på säkerheten i och med att huset i fråga blir högre. Bygglov är tyvärr också en akilleshäl. Har dina grannar lägre hus än vad du planerat bygga så brukar det tyvärr också ske överklagan och ditt projekt kan därför hamna i en byråkratisk malpåse. Överklagan sker ofta på grund av att ditt höga hus kommer att skugga grannarnas tomter. Det är även något som du själv kan tänka på; bristen på sol på valda delar av din tomt kommer att bli påtaglig.

Summa summarum: Tvåplansvillan är ett väldigt bra alternativ sett till pris kontra det stora utrymmet. Det är fortfarande en väldigt gångbar husmodell som dock kräver planering och genomtänkta lösningar - exempelvis tvättstuga, städning och andra viktiga saker som sker i vardagen. Försök att underlätta för dig själv genom att planera villan direkt. Ett bra hus att bo i, helt klart.

Husexperterna i Stockholm!