Så trimmar du dina boendekostnader

Höjda räntor, skenande elpriser och inflation som gör allt dyrare. Av allt att döma väntar dystrare tider och boendekostnaderna kommer att öka kraftigt för många svenskar. Här är några tips på hur du kan trimma dina boendekostnader.

En bra start när det handlar om att få ner sina boendekostnader är att ta kontroll över situationen genom att skapa en översiktlig bild av ekonomin och månadens olika utgifter. När du har gjort det kan du ta beslut och se över alternativ där du kan sänka månadskostnaderna.

Det finns tusenlappar att spara

För många finns det tusenlappar att spara. Det finns möjlighet att förhandla om elavtal, se över dina försäkringar och säga upp onödiga abonnemang. Jämför olika aktörer i flera relevanta branscher och se vad de kan erbjuda dig. Även om det kan kännas som små summor över en månad kan det ge en betydande effekt över tid.

När du ansöker om bolån tittar banken på helhetsbilden och hur du sköter din ekonomi. Det kan låta som en självklarhet, men om du inte har några betalningsanmärkningar ger det dig ett betydligt bättre utgångsläge och fler olika alternativ när du ska låna till ditt hus.

Lån och krediter påverkar ekonomin

Även andra lån och krediter påverkar din ekonomi och då inte minst möjligheten att få bolån på riktigt bra villkor. Det är sällan särskilt svårt att få lån beviljade till konsumtion eller att köpa produkter eller tjänster på avbetalning. Men det är bra att tänka efter en extra gång. Även ett stort antal kreditupplysningar kan påverka dina möjligheter att få bolån på ett negativt sätt.

Vinterns höga elpriser och inflation gör att många funderar över hur man ska skapa en tryggare och stabilare ekonomi. Ett sätt att göra detta är att binda villkoren för el och räntor på längre tid. Om du har bolån och är säker på att du kommer att bo kvar i din bostad under längre tid så kan det vara bra att binda räntan på ett eller flera år. Ett bra sätt att veta vad boendekostnaden kommer att bli varje månad.

Se till att ha en ordentlig buffert

Historiskt sett har det dock oftast varit fördelaktigt med obunden ränta eller att binda upp den på kortare tid. Det är hur som helst viktigt att tänka på att räntorna med största säkerhet kommer att fortsätta uppåt och att därför ha en ordentlig buffert. Oavsett om du har bunden ränta eller inte, så är det bra att stoppa undan lite varje månad när räntan är lägre. 

Experterna på att bygga hus i Stockholm
14 Feb 2023