Suterränghus - Detta bör du tänka på

Ett suterränghus, eller sluttningshus som det ibland kallas, är ett mycket effektivt sätt att utnyttja en sluttande tomt när man vill bygga ett hus med en stor boyta. Ett suterränghus är oftast ett enbostadshus, men det förekommer även flerfamiljshus och radhus i suterräng. I ett suterränghus blir ett av våningsplanen ingrävt i tomten, vilket betyder att den delen av huset ligger direkt mot mark och ur byggnadstekniskt perspektiv blir en källare. Detta ställer så klart lite större krav på isolering, särskilt som dessa utrymmen ska kunna fungera som bostadsytor.

”Hos Majoni har vi stor erfarenhet av att bygga suterränghus och hjälper dig gärna från planering till färdigt hus. Vi vet vad som krävs när det kommer till exempelvis schaktning, gjutning av betongplattor i plan och dränering”

Det finns ganska mycket att tänka på för den som vill bygga ett suterränghus, och det bästa är att ta hjälp av en erfaren entreprenör redan från början. Hos Majoni har vi stor erfarenhet av att bygga suterränghus och hjälper dig gärna från planering till färdigt hus. Vi vet vad som krävs när det kommer till exempelvis schaktning, gjutning av betongplattor i plan och dränering. Vi har också sett tillräckligt många suterränghus för att även kunna hjälpa dig med sådant som kanske betyder mest för dig, som var man ska placera de olika rummen i huset för att huset ska bli så funktionellt och trivsamt att bo i som möjligt.

Planera bostadsytor och uteplatser

Känslan i ett suterränghus är speciell. Många tycker att suterränghus är mysiga, eftersom nedervåningen blir som en blandning av markplan och källare. Rummen längst in kan användas till utrymmen som tvättstuga och förvaring, medan rummen ut mot trädgården kan användas som vardagsrum, kök eller sovrum. Hur man väljer att disponera rummen och trädgården handlar mycket om väderstreck samt hur man tar sig till huset. Finns det möjlighet att köra bil till både fram- och baksida av tomten har man större valfrihet i fråga om var man vill lägga entréplanet.

Viktigt att tänka på när man väljer vilket plan som ska vara entréplan är att moderna hus har stora krav på tillgänglighet. På det som blir entréplan ska det finnas kök, badrum och sovrum. Det ska gå att bo i huset och till exempel kunna ta sig ut till en uteplats även om man blir rullstolsbunden. Detta är frågor som måste lösas redan innan grävskopan sätts i jorden.

Dränering extra viktigt i suterränghus

Vatten rinner nedåt i sluttningar, vilket kan innebära problem för ett hus som står i dess flöde. Dränering blir därmed en mycket viktig aspekt när man bygger ett suterränghus. Det gäller att leda vattnet bort från huset, annars kommer det att få problem med fukt. Hur man dränerar på bästa sätt beror helt på de unika förutsättningarna på tomten och på hur huset är konstruerat, och det är ett arbete som kräver stor teknisk kunskap. Suterränghus drabbas oftare av fuktskador, och det beror nästan alltid på otillräcklig dränering.

I och med att ett suterränghus delvis ligger inbäddat i marken är det även extra viktigt att mäta radonhalten och att se till att eventuell radon kan ventileras bort, till exempel genom en radonbrunn. För höga halter radon kan vara skadligt i längden, men det är också lätt att få bort radon med hjälp av god luftförsörjning.

Anlita en erfaren entreprenör

Det kan låta som att ett suterränghus kostar och kräver mer än det smakar, men tar du bara hjälp av en kunnig och erfaren byggfirma så kan ditt suterränghus bli både snyggt, trivsamt och funktionellt. Vi hjälper dig gärna med ditt suterränghus, till att börja med genom att titta på din tomt och se vilka förutsättningar som finns och vilka olika lösningar vi kan erbjuda!

Kunniga och erfarna byggare
29 Apr 2019