Lösvirke eller byggsats

Lösvirke eller byggsats till det nya huset

När du har hittat den perfekta tomten och vill börja bygga ditt drömhus finns det mycket att tänka på. Vilken byggfirma du ska välja, hur mycket ansvar du är beredd att ta själv, om det finns speciella hänsyn som måste tas i fråga om detaljplan osv.

”Med ett färdigritat hus blir kostnaderna lägre, medan ett lösvirkeshus gör att huset kan byggas helt utifrån din vision”

En annan fråga du måste ställa dig är om du ska välja ett färdigritat hus, så kallad byggsats, eller om du vill bygga huset i lösvirke. Bygger du ett färdigritat hus blir så klart möjligheterna till variation och att bygga utifrån tomten och egna önskemål mindre, men kostnaderna blir lägre och det går snabbare. Med ett lösvirkeshus kan huset byggas helt efter din vision, men det blir dyrare och det tar längre tid att få upp stommen.

Vilket du väljer beror förstås på hur mycket frihet du vill ha att påverka husets utseende, men också på vilken entreprenadform du väljer.

Entreprenadformer

Som byggherre har du att välja på några olika entreprenadformer. Den entreprenadform som de flesta använder sig av i dag är totalentreprenad, där byggfirman tar hela ansvaret för byggprocessen från början till slut. Totalentreprenad är den bekvämaste entreprenadformen för byggherren som slipper samordna och ta snabba beslut under byggprocessen.

monterad husstomme i trä

Vill du vara mer delaktig i byggprocessen kan du välja att ha delad entreprenad, där du själv skriver kontrakt med olika aktörer för olika arbetsinsatser. Detta kräver dock att du själv är på plats och övervakar bygget, samt samordnar arbetsinsatserna så att bygget löper på smidigt. Är du van vid husbyggen och vid att leda byggarbeten kan det här vara ett sätt att spara en del pengar. Samtidigt förstärks känslan av att det är du själv som ”bygger huset”.

Lösvirke

Bygger du i lösvirke kan du ge arkitekten fria tyglar att utforma huset utifrån din och familjens behov och önskemål. Arkitekten kan även ta hänsyn till tomten och omgivningarna på ett sätt som inte är möjligt med färdigritade hus.

Ett lösvirkeshus kräver dock att man bygger hela husstommen på plats, vilket tar tid och ställer högre krav på väderskydd om vädret inte är optimalt. Att få in fukt i virket vid uppförandet är inte bra och hamnar man i en period med mycket regn måst man antingen skjuta upp bygget eller investera i ordentliga väderskydd. När stommen väl är rest tar dock resten av bygget vanligtvis inte längre tid än ett färdigritat hus.

Färdigritat hus

Det kan låta begränsande med färdigritade hus, och det är det så klart i viss mån, men faktum är att det finns ett enormt utbud hos de olika hustillverkarna. Dessutom finns alltid möjlighet att göra anpassningar av de färdigritade husen, för att de ska passa bättre på tomten eller efter ens önskemål.

Väljer du ett färdigritat hus med totalentreprenad blir det antagligen billigare och går snabbare, och du har ju fortfarande stora möjligheter att göra huset personligt genom inredning och textilier.

Vi bygger allt

Som erfaren byggfirma med bred kompetens kan vi erbjuda totalentreprenad av både färdigritade hus och lösvirkeshus. Vi kan också ingå som hantverkare eller byggledare i en delad entreprenad, helt efter dina önskemål. Kontakta oss så funderar vi tillsammans ut hur vi bäst kan hjälpa dig med ditt husbygge.

Husexperterna i Stockholm
26 Apr 2022