Bygg ditt eget fritidshus | Billigare än du tror

Många fördelar med att bygga eget fritidshus

Att köpa ett fritidshus eller en sommarstuga kan vara knepigare än man tänkt sig. Läget ska vara bra, huset ska helst ligga sjönära, och det ska inte ta allt för lång tid att komma dit. Ett fritidshus i beboeligt skick på rimligt bilavstånd från Stockholm är oerhört svårt att hitta. En alternativ lösning, som faktiskt är billigare än många tror, är att köpa en tomt och bygga sitt eget fritidshus.

”Även för den som inte är fena på allt som har med bygg att göra kan det bli en betydligt bättre affär att bygga ett eget fritidshus än att försöka hitta ett befintligt”

Beroende på vilken standard man vill ha och hur mycket arbete man är beredd på att lägga ner själv kan bygget av ett fritidshus variera kraftigt i pris, men faktum är att priset för ett egenhändigt byggt fritidshus i lösvirke kan bli så lågt som 5- 6000 kr/kvm med alla kringkostnader inräknade. Det förutsätter så klart mycket eget tekniskt kunnande, samt att man gör allt man kan för att hitta så billigt material som möjligt. Men även för den som inte är fena på allt som har med bygg att göra kan det bli en betydligt bättre affär att bygga ett eget fritidshus än att försöka hitta ett befintligt.

Olika typer av bygglösningar - nyckelfärdigt

Det finns huvudsakligen tre vägar att gå när det gäller bygget av ett fritidshus. Den första är ett nyckelfärdigt hus som du väljer från en katalog. Företaget som säljer huset levererar huset i delar och bygger upp det åt dig. När det är klart får du nyckeln och det är bara att ta huset i besittning. Många väljer att göra på det här sättet, eftersom det helt klart är den bekvämaste lösningen. Det är dock också av naturliga skäl den dyraste.

rött fritidshus i Sverige

Du kan i stort sett inte påverka någonting när det gäller vilka material som används och var det köps in från. Inte heller kan du påverka priset på arbetskraft och annat. Vill du ha mer flexibilitet är det bättre med en annan lösning. Vill du däremot bara snabbt ha ett färdigt fritidshus att flytta in i är detta alternativ oslagbart. Det kan mycket väl bli billigare än att köpa ett befintligt fritidshus.

Lösvirke – kräver många sorters kunnande

Att skaffa virke och rita sitt fritidshus själv är den billigaste vägen att gå, men det fordrar goda kunskaper inom en rad områden. Att rita ett fritidshus måste inte vara överdrivet komplicerat men även om byggkrav som tillgänglighet och energieffektivitet inte gäller för fritidshus måste huset ändå vara bärigt och fuktfritt. Saknar du tillräckliga kunskaper i byggkonstruktion är det bättre att överlåta ritningarna åt en arkitekt eller byggnadsingenjör, något som förstås blir dyrare.

Att bygga huset själv är naturligtvis också en utmaning, men med goda grundkunskaper kan man lära sig en hel del på vägen. Virke kan man köpa där det är billigast och utnyttja kampanjer och reor. Mycket av materialet går också lätt att hitta på till exempel Blocket, till exempel gamla tegelpannor, köksutrustning och så vidare.

Byggsats – en populär medelväg

Ett hus i byggsats är som ett stort Lego som du själv sätter ihop utifrån leverantörens anvisningar. Detta är en bra medelväg för dig som inte riktigt känner att du har det som krävs för att rita huset och inte har råd med en arkitekt. Ett hus i byggsats är betydligt billigare än ett nyckelfärdigt hus, ofta ligger priserna från ungefär 50 000 kronor, plus kostnader för att lägga grund samt eventuella bekvämligheter.

Vilken standard vill du ha?

Ett fritidshus som bara ska användas på sommaren behöver egentligen inte kopplas till elnätet eller avloppsnätet, två faktorer som annars kraftigt höjer kostnaden för fritidshuset. Med regnvatteninsamlare kan man få ihop tillräckligt med vatten för dusch, vattning och disk, och dricksvatten kan man ta med i dukar hemifrån. Ett hus som bara används på sommaren behöver inte heller isoleras särskilt mycket, och det kan ha självdrag. Med några solceller på taket kan man få tillräckligt med el för att driva hemelektronik, och för matlagning kan ett gasolkök användas. En mulltoa är den billigaste toalettlösningen.

Ju mer bekvämlighet du vill ha, desto mer får du räkna med att fritidshuset kostar. Att koppla huset till elnätet kan bli väldigt dyrt, beroende på hur långt huset ligger från närmaste anslutningspunkt. Att dra fram VVS är ännu dyrare. Vill du ha ett billigt fritidshus får du antagligen sänka kraven på bekvämlighet och se fritidshuset som just en sommarstuga.

Kunniga och erfarna byggare
2 Feb 2021