Bygga hus med torn

Ett torn är något alldeles speciellt och ger en tydlig karaktär till huset. Men ett torn är också byggnadstekniskt komplicerat att få till.

Ett hus med torn har ett visst sagoskimmer över sig, det går inte att komma ifrån. Men man behöver inte vara prinsessa för att uppskatta ett bra tornhus. I alla tider har vi människor uppfört byggnader med torn, eftersom det har flera fördelar förutom att se trevliga ut.

Ett torn är ofta högt och ger möjlighet till utsikt åt alla håll från ett enda rum. Vare sig du bygger ett runt eller ett kantigt torn (vilket är vanligare nuförtiden) så kan du sätta fönster i alla väderstreck. Det ger både en svårslagen utsikt och ett generöst ljusinsläpp.

”Ett tornhus blir spännande både att betrakta från utsidan och att utforska inifrån. Att träda in i ett tornrum är något speciellt, och de rum man inreder i tornet får en alldeles speciell stämning”

Samtidigt, på ett arkitekturmässigt plan, bryter ett torn upp den förväntade strukturen och sätter ett utropstecken efter huset. Huset blir spännande både att betrakta från utsidan och att utforska inifrån. Att träda in i ett tornrum är något speciellt, och de rum man inreder i tornet får en alldeles speciell stämning.

gult hus med torn

Föga förvånande väljer också många tornhusägare att inreda sina tornrum som ett socialt utrymme, till exempel en matsal, där man kan sitta ner och tillsammans njuta av atmosfären och utsikten som tornet bjuder på.

Torn kräver noggranna beräkningar

Självklart är det lite mer komplicerat att bygga ett hus med torn än den vanliga standardvillan. Men med en erfaren och kunnig konstruktör som kan räkna på hållfasthet och vinklar går det utmärkt att bygga ett torn både som utbyggnad på ett befintligt hus eller vid ett nybygge.

Det senare ger mer valfrihet kring var på byggnaden tornet ska placeras. Det är vanligt att tornhus har tornen i ett av hörnen, men det finns också många villor, framför allt från förra sekelskiftet, där tornet sitter i mitten av byggnaden och blir ett centralt fundament i byggnaden.

Vi hjälper dig med tornet

Vill du göra en tillbyggnad i form av ett torn, eller ska du bygga ett nytt hus och vill att det ska ha ett torn? Vi hjälper dig med hela husbygget från skiss till färdig byggnad. Vid ett mer komplicerat bygge som ett tornhus är denna entreprenadform – totalentreprenad - en bra lösning, eftersom det minskar risken för missförstånd.

När man konstruerar och bygger ett torn är det mycket viktigt att allt är rätt uträknat vad gäller dimensioner och vinklar, och också utförs att varje moment i bygget utförs på det sätt som är tänkt. När vi bygger ditt hus så synkroniserar vi allt arbete och ser till att det inte finns något utrymme för misstag, något som är av stor vikt när man bygger ett tornhus.

Kunniga och erfarna byggare
18 Dec 2019