Bygga hus | Tips inför bygget av ett Attefallshus

Attefallshuset har på senare år blivit ett populärt komplement till vanliga bostadshus. Här delger vi en del tips för vad man ska tänka på när man bygger ett sådant.

 

Ett Attefallshus är enklare att bygga än ett vanligt hus och kräver inte samma tillstånd. Ett Attefallshus kan man bygga av många olika anledningar. Vissa behöver en ny tvättstuga eller ett nytt förråd. Många bygger ett Attefallshus för att kunna ha ett extra gästhus för sommarens släktbesök.

När man har fått de nödvändiga tillstånden så är det bara att börja bygga. På internet finns det färdiga planritningar. Vi rekommenderar att den som ska bygga ett Attefallshus använder dessa ritningar, då det i allmänhet går fortare att bygga med godkända och professionella ritningar. Dessa ritningar tar vara på all kvadratmeter och man behöver inte tänka själv alltför mycket.

Viktigt med husets syfte

Viktigt att tänka på är att man verkligen har klart för sig vas huset ska användas för redan innan man börjar bygga. Annars är risken stor att det blir tveksamheter när det finns så stora valmöjligheter.

Att välja grund till ett Attefallshus är inte alltid så lätt. Se till att läsa på ordentligt innan du börjar arbetet! När du väl har bestämt dig är det bäst att du håller dig konsekvent till beslutet. Vad huset ska användas till, vilka behov som finns och hur stor budgeten är – där är några avgörande faktorer för vilken grund du ska välja. Här är några av de vanligaste alternativen när det handlar om grunder till Attefallshus:

Platta på mark. En populär variant eftersom det är lätt att anlägga golvvärme. Dessutom förlorar man väldigt lite värme med denna variant. Bra för boende året runt är det också.

Krypgrund är ett billigare alternativ och ger dessutom bra möjligheter att anlägga bra avlopp och vatten.

Plintgrund är också ett bra alternativ, framförallt om man bygger sitt Attefallshus på berg. Priset är också mycket fördelaktigt jämfört med andra alternativ.

Källare är ett annat populärt grundalternativ, inte minst för att det skapar en del extra kvadratmeter utan kostnad. Det finns dock en del anledningar till att inte bygga Attefallshus med källare. Men det får vi går närmare in på någon annan gång.

Byggsatser för en snabbare lösning

Önskar man sig en snabbare lösning så finns det möjligheter i form av byggsatser och olika varianter av redan färdiga hus. Där finns det gott om återförsäljare och möjligheter att sätta en egen prägel på huset finns också kvar.

Vilken variant du än väljer så är ett Attefallshus ett utmärkt sätt att skapa ett komplementhus som lyfter såväl din familjs livskvalitet som värdet på huset.

Vi hjälper dig hitta ditt drömboende
20 Apr 2018