Anlägga damm i trädgården - tips & råd

En damm i trädgården är ett fantastiskt sätt att lyfta en trädgård till en ny nivå. Här bjuder vi på lite tips för dig som funderar på att anlägga en trädgårdsdamm.

Föreberedelser och planering

Börja med att bestämma var dammen ska placeras i trädgården. För att växter och djur ska trivas i dammen krävs fördelaktiga vädermässiga förhållanden. Bäst är en mix av sol och skugga, 4-6 soltimmar per dag kan vara en bra tumregel. Se till att dammen inte placeras nära träd, rötter kan göra att det blir ett rejält grävgöra och nedfallande löv kan lätt leda till övergödning i dammen. Viktigast av allt är förstås att du bygger din damm där du kan njuta av den – nära altanen, utemöbeln eller någon annan favoritplats i din trädgård.

damm i trädgården - tips hur man ska anlägga en trädgårdsdamm

Hur stor ska din damm vara? Här finns stora valmöjligheter men en generell regel är att det är lättare att få djur och växter att trivas i den om den är större. En större damm får lättare ett passande PH-värde. Minst åtta kvadratmeter krävs för att få till en stabil vattenmiljö. Använd en trädgårdsslang som ram för att visualisera storleken på dammen. Använd spray och markera utanför slangen när du känner att du träffat rätt.

Djupet på dammen är en annan väsentlig frågeställning. Vill du ha fiskar i den och vilken typ av växter vill du ha? Näckrosor kräver exempelvis en meters djup för att fiskar ska kunna klara vintern behöver du minst 120 centimeter. Ett tips är att bygga upp dammen i tre zoner, en ganska grund sumpzon där många vattenväxter, en grundzon med undervattensväxter och en djupzon för näckrosor och fiskar.

Anlägga damm steg för steg

  1. Själva grävandet kan vara ett tungt jobb. Ska du ha en mindre damm kan det räcka med en vanlig grävspade och några hjälpredor, siktar du på något större kan det behövas en grävskopa. Märk upp de olika zonerna med träkilar, det gör arbetet smidigare.

  2. Gräv från mitten och utåt och använd vattenpass för att säkra att dammkanten blir jämn. Spara stenar som grävs fram till kanten.

  3. Mät noga upp hur stor dammduken måste vara och lägg på en del på varje sida så att du är säker på att den kommer att räcka hela vägen. Gummidukar rekommenderas och glöm inte att ta bort rötter och vassa stenar innan du lägger ut duken. En fiberduk kan vara bra att grunda med om det är mycket sten i jorden.

  4. Börja med att sträcka ut duken så jämnt du kan över hålet och placera stora stenar på kanten.

  5. Placera ut luftpumpen och plantera även ut eventuella näckrosor. Fyll på med vatten från mitten så att den sträcker ut duken.

  6. För att undvika ofräscht vatten och algblomning gäller det att få till en bra cirkulation i vattnet. Skaffa en luftpump som cirkulerar vattnet ett par gånger i timmen.

  7. Nu är det dags att plantera ut vattenväxterna, börja med varianter som är lättodlade och utöka efterhand. 

Liknande artiklar

Bygg ditt eget fritidshus | Billigare än du tror

Garage, uthus och gäststuga - Vad behöver du hjälp med? 

Experterna på att bygga hus i Stockholm
19 Aug 2020